Nachádzate sa: Úvod > Choroby > Imunitného systému > Ako omega -3 ovplyvňujú imunitný systém

Ako omega -3 ovplyvňujú imunitný systém

Ak Vám napríklad drobné poranenie prsta s infikovanou ranou opuchne, začervená a bolí, je to spôsobené bielymi krvinkami a inými „vojakmi“ imunitného systému, ktorí prídu na miesto pohlcovať a ničiť baktérie skôr, než sa môžu rozšíriť do ďalších častí tela. Zápal je pri liečebnom procese normálny.
Avšak niekedy sa môže zápal stať väčším problémom - napríklad keď zostanú biele krvinky aktívne príliš dlhú dobu po tom, čo bol pôvodný systém vyriešený, niekedy systém prehnane reaguje na relatívne neškodné látky, ako sú pely. Teraz vieme, že omega-3 mastné kyseliny dokážu udržať imunitný systém pod kontrolou, pokiaľ sa začne dostávať mimo ňu.
Nielenže potrebujeme, aby náš imunitný systém bol silný, ale tiež „inteligentný“ a vyvážený. Hyperaktívny alebo dezorientovaný imunitný systém“ stojí za mnohými zdravotnými problémami. Inteligentný obranný systém vie, kedy má zaútočiť, na koho a kedy sa držať v pozadí.
Pokiaľ strava obsahuje množstvo tukov omega-6, telo zrýchli výrobu veľkého množstva látok, ktorá majú na svedomí vznik horúčky, bolesti, podráždenosti a opuchov. Napríklad zápaly, ktoré pretrvávajú, často obsahujú leukotriény B4 (LTB4) silných veliteľov bielych krviniek. Nadmernej produkcii LTB4 dokážu našťastie zabrániť omega-3 tuky. Rovnako potláčajú nadprodukciu proteínu interleukínu-1, ktorý je v normálnom množstve súčasťou správne fungujúceho imunitného systému. Testy ukazujú, že doplnky omega-3 rybieho tuku výrazne znižujú množstvo interleukínu-1 ako u laboratórnych myší, tak u ľudí.
Omega-3 kyseliny bránia nadmernej reaktivite imunitného systému.

Ktorým ochoreniam imunitného systému môžu omega-3 pomôcť?

Omega-3 kyseliny výrazne zlepšujú všetky poruchy imunitného systému charakteristické nadmernou reaktivitou a poškodzovaním vlastných tkanív:
Alergie = hyperreaktivita na neškodné látky z prostredia
Atopické ekzémy = hyperreaktivita, začervenanie, odlupovanie kože
Astma = hyperreaktivita a zápal hladkej svaloviny priedušiek
Skleróza multiplex = autoimunitné poškodzovanie neurónov
Reumatoidná artritída = autoimunitné poškodzovanie chrupky a mäkkých tkanív
Systémový lupus = autoimunitné poškodzovanie kolagenóznych tkanív
Crohnova choroba = autoimunitný zápal črevnej sliznice

Vo všetkých prípadoch, keď sú pri vyššie uvedených ochoreniach podávané kortikosteroidy, cytostatiká, inhibítory leukotriénov, nesteroidné antireumatiká aby tlmili hyperimunitnú zápalovú reakciu, môžu byť nápomocné omega-3 kyseliny s podobným hyperimunitnú reakciu tlmiacim účinkom ale fyziologickejším – prirodzeným mechanizmom bez škodlivých vedľajších účinkov. V mnohých prípadoch keď nie je možné vyhnúť sa podávaniu základných liekov, môžu súčasne podávané omega-3 kyseliny znížiť ich dávkovanie a tým aj znížiť výskyt nežiadúcich účinkov, ktoré liečbu sprevádzajú.

Aký je optimálny príjem omega-3 tukov?

Pre zabezpečenie základných ochranných účinkov pred srdcovo - cievnymi a civilizačnými ochoreniami je odporúčaný 

 minimálny denný príjem 840mg EPA a DHA

Prínos konzumácie uvedeného minimálneho množstva však môže byt znehodnotený a nedostačujúci v prípade konzumácie priemyselne spracovávanej potravy s vysokou prevahu omega-6 tukov a skrytých rastlinných tukov (lístkové cesto, kroisanty, sušienky atď...).

Pre dosiahnutie zníženia výskytu alergií, zápalov a zníženia rizika náhlej srdcovej smrti a porážky odborníci odporúčajú:

optimálny denný príjem 2 až 4g čistých omega-3 EPA a DHA

uvedená dávka predstavuje približne 7-14 g rybieho oleja denne alebo 100-150g rybieho mäsa zo severských rýb.

Zdroj: odporúčania American Heart Association (AHA)
 

Ochorenie Čistá EPA a DHA (g) Rybí olej (g)

Prevencia porážky, infarktu

0,9 3
Prevencia rakoviny 0,9 3
Suchá koža 1,5 5

Syndróm suchého oka

1,5 5
Degenerácia žltej škvrny 1,5 5
Cukrovka 1,8 6
Astma 2,4 8
Alergia 3 10
Crohnova choroba 3 10
Raynaudov syndróm 3 10
Ekzémy 3,6 12
Psoriáza 3,6 12
Lupus 3,6 12
Reumatoidná artritída 4,0 14
Trombóza 4,0 14
Vysoký tlak liečba 4,0 14

 

Zdroj: nutraceutica.sk