Nachádzate sa: Úvod > Recepty > Dietne > Bezlepkové dezerty

Bezlepkové dezerty

Gaštanovo-ovocné keksy

Čo potrebujeme:
150 g gaštanovej múky
2 vajíčka
250 ml bio kokosového mlieka
30 g strúhaného kokosu
40 g kokosového oleja
2 PL jablkovej vlákniny v prášku
2 PL ovsených otrúb
1 ČL stévie v prášku
1 ČL sódy bikarbony
1 ČL mletej škorice
nesírené sušené ovocie podľa vlastného výberu
hoblinky z kvalitnej horkej čokolády

Postup prípravy:
Všetky ingrediencie spolu zmiešame a vypracujeme cesto. Cesto je husté, ale mierne tekuté. Lyžicou kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie malé kôpky, vytvarujeme do tvaru koliesok. Pečieme asi 15 minút pri teplote 180 °C.

Tehla s čokoládou

Čo potrebujeme:
6 vajec
100g práškového cukru
140g ml. vlašských orechov
60g bezlepkových piškót (alebo bezlepková strúhanka)
80g palmového tuku
2 PL kakaa
80g práškového cukru
50g palmového tuku
2 PL ml. orechov
kyslý lekvár
2PL prášk. cukru
1PL palm. tuku       1PL kakaa       1-2PL ryžového mlieka

Postup prípravy:
Cesto: 6 žĺtok vymiešame s práškovým cukrom a 3PL horúcej vody do penista. Pridáme palmový tuk a znova vymiešame. Postupne pridávame kakao, orechy a rozdrvené piškóty alebo strúhanku.Nakoniec jemne len vareškou vmiešame tuhý sneh zo 6 bielok. Do snehu pridáme trochu cukru, aby bol pevnejší (asi 1 pol. lyžicu). Formu na biskupský chlebík (hranatú) vymastíme palm.tukom alebo olejom. Vylejeme cesto a pečieme vo vyhriatej rúre asi 30 minút. Vyklopíme, necháme vychladnúť, rozrežeme pozdĺžne na 2 časti, potrieme kyslým lekvárom a krémom a polejeme polevou. Možeme ozdobiť polovicami orechov a pokrájať na rezy.
Poleva: Všetko dáme do malého kastrólika a vo vodnom kúpeli vymiešame a rozpustíme. Mlieko pridávame podľa hustoty. Ak by sa poleva zrazila, treba tiež pridať pár kvapiek mlieka alebo vody.
Krém: Najprv si horúcou vodou sparíme orechy a necháme vychladnúť. Cukor a palmový tuk vymiešame, pridáme sparené orechy a vymiešame. Môžeme pridať pár kvapiek rumovej arómy.

Mandľová torta (bez múky)

Čo potrebujeme:

 

6 vajec
250g mletých mandlí
250g práškového cukru
1/2 prášku do pečiva
1 vanilkový cukor
na špičku noža škorice
1 lyžicu nastrúhanej citrónovej kôry
práškový cukor/čokoládu/mandľové lupienky na ozdobu



Postup prípravy:
Žĺtky a bielka oddelíme, žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do peny a potom pridáme vanilkový cukor, škoricu a citrónovú kôru. Mandle zmiešame s práškom do pečiva a opatrne vmiešame do žĺtkov. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame do cesta.
Cesto naplníme do formy vyloženej papierom (okraje namastíme)a pečieme pri 175 °C asi 40 min. Pred pečením môžeme tortu posypať mandľovými lupienkami.
Upečenú tortu posypeme práškovým cukrom, alebo ozdobíme čokoládou, mandľami...

Zdroj:www.biocesta.sk