Nachádzate sa: Úvod > Recepty > Pre všetkých > Recepty pre všetkých

Recepty pre všetkých

Mleté mäso v ceste

 Suroviny
Cesto: 300 g polohrubej múky
9 lyžíc mlieka, 4 lyžice oleja, soľ
100 g tvarohu, 50 g kyslej smotany
2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
Plnka: 500 g mletého bravčového mäsa
1 vajce, soľ, mletá sladká červená paprika
majorán, papriková pasta, petržlenová vňať
mleté čierne korenie, nastrúhaný tvrdý syr                                                                              
Na potretie: 1 žĺtok

Pracovný postup
Do múky pridáme mlieko, olej, kypriaci prášok, tvaroh, soľ, kyslú smotanu a spolu premiešame. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, potrieme plnkou, strúhaným syrom a nasekanou petržlenovou vňaťou. Zvinieme do rolády a pokrájame na kúsky. Do vymastenej zapekacej misy ukladáme tesne vedľa seba pokrájané kúsky rolády. Potrieme žĺtkom a vložíme piecť do vyhriatej rúry. Po upečení posypeme balkánskym syrom.
Plnka: Mleté mäso ochutíme soľou, mletou sladkou červenou paprikou, majoránom, paprikovou pastou a čiernym korením. Pridáme vajce a premiešame.

 

Špenátové guľky so syrom


Suroviny

3 rožky, mlieko, 2 vajcia, soľ
mleté čierne korenie, olej, cibuľa
cesnak, čerstvý špenát
mäkká saláma, strúhanka
nastrúhaný tvrdý syr, mozzarella
kyslá smotana, smotana na varenie



Pracovný postup
Rožok nakrájaný na menšie kúsky zalejeme mliekom. Očistenú a nadrobno pokrájanú cibuľu orestujeme na oleji spolu s pokrájaným cesnakom. Pridáme natrhané listy špenátu a spolu krátko podusíme. Posolíme, okoreníme a necháme vychladnúť. Do vyžmýkaných rožkov pridáme žĺtky, nakrájanú mäkkú salámu, strúhanku, vychladnutú orestovanú zmes, nastrúhaný tvrdý syr, tuhý sneh z bielkov a spolu premiešame. Z masy formujeme guľky, ktoré uvaríme v posolenej vode. Vyberieme ich a preložíme do zapekacej misy. Zalejeme zmesou z kyslej smotany, nastrúhaného tvrdého syra a zo smotany na varenie. Pridáme na plátky pokrájanú mozzarellu a vložíme zapiecť do vyhriatej rúry.
 

Pečené kuracie stehná
 

Suroviny
2 ks kuracích stehien
300 g zemiakov, soľ
smotana na varenie
mletá sladká červená paprika
postrúhaný tvrdý syr





Pracovný postup
Kuracie stehná posolíme a necháme 15 minút odstáť. Očistené zemiaky pokrájame na štvrtky. Smotanu zmiešame s mletou sladkou červenou paprikou a so soľou. Pridáme pokrájané zemiaky, kuracie stehná a spolu premiešame. Preložíme do vymastenej zapekacej misy, prikryjeme alobalom a vložíme piecť do vyhriatej rúry. Tesne pred dopečením posypeme strúhaným syrom, zalejeme smotanou a necháme zapiecť.
 

Balíčky s plnkou
 

Suroviny

350 g lístkového cesta, 1 žĺtok
100 g údeného syra, 1 vajce
250 g mletého mäsa, soľ
mleté čierne korenie, sójová omáčka
mletá sladká červená paprika
worcesterská omáčka
2 strúčiky prelisovaného cesnaku
2 vajcia uvarené natvrdo

Pracovný postup
Mleté mäso ochutíme soľou, mletým čiernym korením, mletou sladkou červenou paprikou, sójovou omáčkou a worcesterskou omáčkou. Potom pridáme žĺtok, prelisovaný cesnak a spolu premiešame. Necháme odstáť na chladnom mieste asi 30 minút. Medzitým na pomúčenej doske rozvaľkáme lístkové cesto. Z cesta krájame väčšie štvorce, do stredu každého štvorca dáme ochutené mleté mäso a časť nakrájaného vajca. Po naplnení zložíme a konce k sebe dobre pritlačíme. Potrieme rozšľahaným vajcom, posolíme a vložíme piecť do vyhriatej rúry. Asi po 7 minútach vyberieme z rúry. Znova potrieme vajcom, posypeme nahrubo nastrúhaným syrom a dáme dopiecť.

 

Buchty trochu inak
 

 Suroviny
2 kocky droždia
1 kg polohrubej múky
3 lyžice
práškového cukru
1 prášok do pečiva
3 žĺtky
2 dl oleja
5 dl teplého mlieka


Pracovný postup
V asi 2,5 dl teplého mlieka rozpustíme 2 lyžice cukru, 2 kocky droždia a necháme nakysnúť. Zvyšné suroviny a vykysnutú zmes zmiešame, olej pridáme až na koniec. Necháme 30 minút podkysnúť a cesto rozdelíme na 4 časti. Každú časť vyvaľkáme do tvaru kruhu a rozdelíme na 8 trojuholníkov. Plníme salámou, syrom, uhorkou, vajíčkom alebo kukuricou. Trojuholníky stáčame smerom dnu, do stredu. Na plechu necháme odstáť hodinu. Pred pečením ich potierame žĺtkom a mliekom, po upečení zas studenou sladkou vodou.

 

Prekladané jablkové rezy


Suroviny
Cesto: 5 vajec
10 PL práškového cukru
10 PL polohrubej múky
1,5 dl oleja, 1,5 dl mlieka
1 kypriaci prášok do pečiva
Plnka: 1 kg jabĺk, 250 g
smetolu, 1 vanilínový cukor
200 g práškového cukru
1 PL tuzem. umu, 5 dl mlieka
5 PL hladkej múky, okrúhle piškóty, káva
Na ozdobu: čokoláda 

Pracovný postup
Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme olej, mlieko, prášok do pečiva s múkou a tuhý sneh z bielkov. Plech vyložíme naolejovaným alobalom. Navrstvíme naň na kolieska pokrájané jablká a na ne rozotrieme cesto. Pečieme asi 30-35 minút. Vyberieme a ešte za tepla preklopíme na druhý plech tak, aby jablká boli navrchu. Stiahneme alobal a necháme vychladnúť. Natrieme plnkou a na ňu poukladáme okrúhle piškóty namáčané v uvarenej káve s umom. Na piškóty natrieme druhú polovicu plnky, vrch ozdobíme postrúhanou čokoládou. Plnka: Mlieko uvaríme s múkou na hladkú kašu. Smetol vymiešame s cuk-rom a s vanilínovým cukrom. Po vychladnutí obe dve hmoty spojíme a plnku rozdelíme na dve časti.

 

Štrúdľa nadivoko

Suroviny
5 + 5 rožkov
na dolný a horný diel strúhané jablká,
7 dl (ak sú zavárané)
škorica
cukor
5 bielkov
olej



Pracovný postup
Na vymastený plech naukladáme 5 rožkov nakrájaných na kolieska. Navrch dáme jablká s cukrom a so škoricou. Na tieto prísady uložíme zvyšných 5 rožkov nakrájaných na kolieska. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý rozotrieme navrch štrúdle. Všetko dáme zapiecť na 20 minút.

Zdroj: varenieapecenie.sk